
פעולות שיקום שמורת עברונה
מאז ארוע דליפת הנפט בעברונה פועלת החברה ללא לאות על מנת לשקם את השמורה. קצא"א אינה חוסכת במשאבים בפעילות שיקום השמורה, ומסתייעת באופן שוטף בליווי מקצועי בינ"ל ומקומי על מנת לפעול בצורה המקצועית והיעילה ביותר למקום ולנסיבות. פעילותה של קצא"א בשמורת עברונה החלה ביום האירוע ותמשיך עד לשיקומה של השמורה. פעילות החברה נעשית במספר מישורים:
עצירת הדליפה ושאיבת הנפט החופשי מהקרקע
עם היוודע דבר הדליפה פעלו צוותים של קצא"א מסביב לשעון, על מנת לעצור את זרימת הנפט ושאיבתו מהקרקע, בנקודות הצטברותו בשלוליות ובערוצים.
קרקע
במסגרת מאמצי שיקום הקרקע לאחר הדליפה נעשו מספר צעדים על מנת לנקות את הקרקע ולטייב אותה על מנת שתמשיך להוות בית גידול לצמחיה ובעלי החיים הדרים בשמורה.
מעל 55,000 טון אדמה קרקע מזוהמת פונו מאזורים שבשמורה ומחוץ לשמורה.
פיילוט ניקוי קרקע
ביום 17/12/2014 פרסמו קצא"א ורשות הטבע והגנים (רט"ג) הודעה משותפת לציבור (קול קורא) שקראה לקבל מידע בנוגע לאמצעים לטיפול בשאריות הנפט בשמורת עברונה. חברות שעברו את הסינון הראשוני שנערך על ידי רט"ג בהתאם לכללים שפורסמו בקול קורא, הוזמנו לבצע ניסוי בשטח לבחינת הפתרונות והאמצעים המוצעים בתא שטח מצומצם שהוקצה לנושא.
תיחוח והרטבת הקרקע
במסגרת תהליך שיקום השמורה נבדקות דרכי פעולה שונות לשיקום הקרקע. אחת הדרכים הנבחנות בימים אלו הינה טכניקה לניקוי תאי שטח מזוהמים באמצעים טבעיים, ללא שימוש בחומרים כימיים, וזאת על ידי תיחוח הקרקע (חריצת שכבות הקרקע, הפיכת האדמה ופירורה) והרטבת הקרקע במים. ניסוי זה, נערך במשותף על ידי רט"ג וקצא"א.
יתרונותיה של השיטה, המקובלת בעולם כולו, ברורים – היא מאפשרת שיקום הקרקע ללא חומרים כימיים, מאפשרת החדרת אוויר לקרקע וחידוש הפעילות המיקרו-אורגניזמית, משפרת את ניקוז המים בבית השורש של הצמחים המצויים בתאי השטח ויוצרת מצע רך המאפשר לשורשי הצמחים גדילה נוחה ובריאה.
צמחיה
עלה חשש כי שכבת הנפט שנוצרה על הקרקע בעקבות הדליפה יוצרת "מחסום" המקשה על נביטת זרעים וצמחים, אשר אינם מצליחים לפרוץ את שכבת האדמה המהודקת (בשל המצאות הנפט). בשל חשש זה מימנה קצא"א קלטור האדמה לצורך שבירת הקרום האטום של פני הקרקע. הקלטור יוצר מרווחים שיאפשרו הכנסת אוויר ולחות שתאפשר נביטה של צמחיה חדשה.
בעלי חיים
זמן קצר לאחר תום שאיבת הדלק החופשי ופינוי האדמה שספגה את הדלק ניתן היה להבחין שבעלי החיים בעברונה מתחילים לחזור לשגרתם. ספירת הצבאים השנתית שבוצעה על ידי רט"ג לאחר האירוע הצביעה באופן חד משמעי כי אוכלוסיית הצבאים לא נפגעה.